Aktiv avspänning, andning och egenvård

Ta hand om dig själv-kurs
Aktiv avspänning, andning och egenvård, 7-13 juli 2024, 6 dygn

Rörelse på klipporna vid havet
Ett av dagens kurspass hålls ute på klipporna vid denna vackra havsvik.

Under kursen får du fördjupa din upplevelse av din kropp, harmoni och balans. Andning och avspänning hjäper dig att hitta tillbaks till kroppens lugn- och återhämtningssystem. Du fyller på med livskraft, nya tips om egenvård som ger goda vanor i vardagen. Det är läkande, stärkande och ökar välbefinnandet för både kropp och själ. 

Denna unika kurs/retreat innefattar rörelse i vila, mjuka inkännande rörelser som stärker, ger rörlighet och mer symmetri i kroppen, medveten andning, hållning, närvaro, mindfulness, positiva förhållningssätt, lite qi gong, djupavspänning, egenvård – ibland med hjälp av olika bollar. Medveten andning går som en röd tråd genom hela kursen. Vi gör olika guidade djupavspänningar och med hjälp av klangskål någon kväll. Kursen är bl.a. inspirerad av den franska rörelsemetoden Antigymnastik och den tyske andnings- och helhetsläkaren Werner Ludwig. Kursen varierar lite olika år. Du lär dig enormt mycket om dig själv, din kropp och hur du tar hand om dig i vardagen. Du ökar din självmedkänsla. Ge dig själv tid och den omsorg du behöver!

Jonathan kommer tillbaks detta år och erbjuder uppskattade massagebehandlingar för den som vill prova det och ge sig ännu mer omhändertagande.

Kanske du har en friskvårdspeng på ditt arbete som du kan använda för kursen?

Om kursledaren Lisa Danåsen Wikström

Lisa DW

Kursen hålls av Lisa Danåsen Wikström, leg sjukgymnast/fysioterapeut, lic. antigymnastikpraktiker och avspänningspedagog, med många olika fördjupningsutbildningar inom området. Kursledare med 30 års erfarenhet med andning och avspänning. Även kursledare på Masesgårdens hälsohem, har mottagning och kurser på Hälsans Hus i Stockholm med inriktning bl.a. på stresshantering oc återhämtning.

Dagsprogram:

Incheckning är på söndag från kl 16. Middag kl 18.00 och kursen slutar med lunch avresedagen kl 12, men kursprogrammet slutar efter frukost.

7. 30 Uppmjukande morgon- och andningsövningar
8.30 Frukost inne eller ute i trädgården
10 – 10.45 ca Övningar ute på klipporna, paus 30 min därefter övningar inne
12.30 Lunch, ledig tid för bad, vila och sköna aktiviteter
18.00 Kvällsmat
19.30-21 Kvällsprogram med egenvård, mjuka rörelser och djupavspänning

Du är fri att anpassa deltagandet i kursen precis som det passar dig, efter dina behov, och ta det så lugnt du vill! Det finns inga måsten. Har du en vän som vill följa med och dela boende, men kanske inte vill delta på kursen så kan det vara möjligt.

Mer om vistelsen på Gullnäsgården

Under den lediga tiden finns möjlighet att bada, vandra, cykla, paddla, ro, göra utflykter eller bara vara och ha det skönt i den vackra näromgivningen, Lindholmen och naturreservatet Saltö vid Kosterhavet. Det är 5 km till närmaste livsmedelsaffär och 1 mil till Strömstad. Viss bussförbindelse finns, Västtrafik Buss nr 997.
Det finns även en vedeldad bastu att njuta av.

Kursen aktiv avspänning, andning och egenvård hålls i en naturskön rofylld sommaridyll, i en trivsam, avspänd och familjär atmosfär med kurspass även utomhus. Du serveras 3 välsmakande måltider vegetarisk mat, mestadels ekologisk, tillagade med själ och hjärta.

Boende finns i olika prisnivåer i enkelrum eller delat rum i olika trivsamma stugor inom området med gemensam toalett och dusch i separat byggnad eller i huvudbyggnaden på ovanvåningen med toalett och dusch på bottenvåningen, där även kök och matsal finns. Det finns två nybyggda hus Nya Kaprifolen med toalett och dusch som har två rum med två bäddar samt nytt hus med tre rum med toalett och dusch på samma våning.
Vi har tyvärr inget boende med egen toalett och dusch. För mer information om boendet, läs under hyra stuga eller kontakta Gullnäsgården.

Röster om kursen Aktiv avspänning, andning och egenvård

  – Jätte bra! Jag är mycket nöjd med innehållet. Det är skönt att känna fullt förtroende för Lisa och hennes kunskaper. Hon förmedlar också en äkta värme och glädje som i hög grad bidrar till en avslappnad och avspänd miljö.

– Mycket duktig och inspirerande kursledare! Bra fördelning mellan schemalagda aktiviteter och fritid.

lisastrack00


– Mycket nöjd med kursen. Lisa, positiv, observant, inkännande och lyssnande samt suverän i sin roll som förmedlare av kunskap om spänningar i kroppen och övningar för att förebygga och behandla dessa. Det vi lärt oss på kursen är viktigt för många i vårt ”onaturliga” och stressade samhälle. Kunskapen borde spridas!

– Så mycket mer än jag hade räknad med. Många bra tips, många härliga skratt! Kram och Tack!

– Mycket bra, omväxlande övningar. Bra med övningar på både klipparna och i övningssalen. Lagom stor grupp. Bra övningslokal, mysig.

– Kursen har varit otroligt bra! Lugnt och härligt. Tyckte när jag åkte hit att kursen var lång, men nu vet jag att det behövdes för att varva ned och få en helhet. Jag tycker att man fått med sig otroligt mycket!

– Mycket bra upplägg och Lisa är en otroligt kompetent pedagog. Bra variation på rörelser. Jättebra med tiderna för de olika passen och att det fanns så mycket ledig tid så det verkligen blev en semestervecka.

lisasidb00

– Bra att alla delar av kroppen gicks igenom noga, så att olika människor kan hitta just sin del som kanske är mer spänd och spänna av den. Kroppens helhet fick man med sig på ett bra sätt.

– Lärde mig många bra saker – mest gillade jag bollarna som massageredskap.

– Högsta betyg. Tack, Lisa. Din undervisningsskicklighet imponerar, tycker vi. Värme, glädje och naturlighet.

– Vill tacka dig så väldigt mycket för din givande kurs på Gullnäs! Jag är tillbaka på jobbet denna vecka och då känner jag hur mycket veckan har hjälpt mig att komma in i detta med andningen tex på ett mycket djupare plan än vad jag hade trott. Med andra ord, jag fick verkligen ut mycket av kursveckan, mer än jag kanske hade hoppats! Jättehärligt! Tack än en gång.

– Kan inte beskrivas måste upplevas! Borde vara en mänsklig rättighet för alla att gå kursen. Innehåll: Bra avvägning mellan teori och praktik som förklarar varför osv, pedagogiskt och metodiskt, tar med helheten. Mycket bra!

Läs gärna artikel i Hälsa nr 1 2014 ”Andas för ett friskare liv”, eller i Hälsa nr 9- 05 ”Befria kroppen från stressen” med Aktiva avspänningsövningar och tips! Eller någon annan artikel på min hemsida.

Priser och anmälan 2024

Kursavgift  2450 kr inkl. visst kursmaterial.
Kost och logi 6 dygn:
Enkelrum 5950:-, delat rum 5300:- i stuga eller i huvudbyggnaden en trappa upp.
Enkelrum 6550:-, delat rum 5800:- i nybyggd stuga, rum i hus med gemensam toalett och dusch på samma våningsplan.
Anmälningsavg. 1000:- som är en del av totalbeloppet, eller hela beloppet betalas in till PG: 411 75 24-1 Fören. Gullnäsgårdens vänner, dit även kursavgiften betalas. Slutbetalning senast tre veckor före kursstart. En bekräftelse med mer information skickas ut innan kursstart.

Allmän information och avbokningsregler kan du läsa här.

Anmälan och information: senast 7 juni till Lisa Danåsen Wikström kursweb@friskareliv.se, 0739-843815 eller sms, så ringer jag upp om jag inte kan svara.
Läs mer: www.friskareliv.se

Artikel i tidningen Hälsa. Lisa föreläste om andning på konferens på Andningens dag 3 februari.