60-årsjubileum 1963-2023

Öppet hus och jubileumsfirande 17 juni på Gullnäsgården

VÄLKOMMEN ATT FIRA MED OSS!
Öppet hus kl 13-17 lördagen 17 juni 2023. Prova på yoga, aktiv avspänningsrörelser och egenvård ute på klipporna, tipspromenad, fika, vacker natur och utsikt.
Utförligare program kommer snart.

Gullnäsgården 60 år, 1963 – 2023!
Så här började det en gång…

Tänk att vi varit igång så länge med Gullnäsgårdens kursverksamhet med inspiration för livskraft, rekreation och medvetenhet genom bl.a. kurser i andning och avspänning samt de senare dryga 10 åren även med meditationsretreater.

Initiativtagare och grundare för Gullnäsgården var Göteborgaren Carl-Axel Danåsen, som drev gården på sin fritid tillsammans med Kerstin. Han bodde annars i Nacka, utanför Stockholm, och arbetade som träslöjdslärare.

Carl-Axel fick kontakt med tyska läkare Dr Ludwig, som drev ett andningsinstitut i södra Tyskland, på en kurs i Andning och Avspänning på Siljansskolan i Tellberg, Dalarna redan i slutet av 1950-talet. Där träffade han sin fru Kerstin, som var sjukgymnast. När Siljanskolan lade ner sin verksamhet frågade Dr Ludwig pappa om han ville hjälpa till med att fortsätta arrangera kurser med det temat i Sverige. Det nappade han på! Först arrangerade Carl-Axel några kurser i Stockholm för lärare. 1961 köpte Carl-Axel Gullnäsgården och första kursen hölls 1963 med rörelsepass i nuvarande matsalen, innan ladugården byggdes om till kurssal 1965. Carl-Axel drev gården till 1999 då han hastigt gick bort och dottern Lisa, som är inväxt i verksamheten, tog över driften.

Dr Ludwig var huvudläraren för sommarkurserna i över 25 år. Lisa är nu inne på mer än 30 år med sin kurs i Aktiv avspänning, andning och egenvård med grunden lagt från Dr Ludwig, som hon sedan byggt på med många andra utbildningar. Utöver själva kursinnehållet, har den vegetariska maten, mestadels ekologisk, varit en viktig grundsten samt naturligtvis den härliga, rika och rofyllda naturen här i skärgården bidragit till den välgörande effekten av vistelsen.

Sedan 2020 har Lisa mycket glädjande fått hjälp med gårdens verksamhet av dotter Anna och pojkvän Patric. Under dessa år har vi haft ett större byggprojekt på gång, med ett större hus, som vi nu har börjat använda. Boendedelen i nedervåningen är klar som vi kan glädjas åt. En del jobb återstår på ovanvåningen.

Vi har även återupptagit och utvecklat lite odling på gården med ekologiska metoder, som Carl-Axel hade på sin tid. Vi har haft hjälp av volontärer, workaway, som bidrar med internationellt kunskapsutbyte och gemenskap samt fint lokalt stöd i Strömstadområdet.

Vi har genom åren haft många olika sommarkurser med andning, avspänning och medveten närvaro. Utöver det har vi haft kurser med olika former av yoga, mindfulness, feldenkrais, qi gong samt meditations- och tysta retreater, även under vår och höst. Vi arrangerade under 8 år även ungdomsläger med hälsotema och friluftsliv i samarbete med Riksförbundet Hälsofrämjandet.

Vi ser fram emot bättre förutsättningar för kurser och retreater framöver med det nya huset, när det blir helt klart. 

Vi ser med stor glädje och nyfikenhet an våra kommande 10 år med fokus på hållbar yttre och inre utvecklig och livsstil, för livskraft, rekreation och medvetenhet!

Hoppas vi ses!

Lisa och Anna

Bildspel från innan det nya huset byggdes, då den vita Sommarstugan med veranda fanns kvar.
https://www.youtube.com/watch?v=tPuXSHuuIfE