Om Gullnäsgården

 

– en ideellt driven kursgård vid havet

Gullnäsgården är en kursgård som ligger mycket naturskönt vid havet och lummig grönska på ön Tjärnö, en mil sydväst om Strömstad, i den sköna bohuslänska skärgården. Tjärnö har permanent landförbindelse. Tidigare bedrevs lantbruk på Gullnäs, men fiske var huvudnäringen. Alla byggnaderna har mer eller mindre byggts om för att bättre passa till kursverksamhet, som bedrivits sedan 1963. Gullnäsgården är en av pionjärerna i Sverige för avspänning och medveten andning. 2023 firade vi 60 års jubileum! Om vårt 60 års jubileum. 

Verksamheten startades av idealisten Carl-Axel Danåsen som senare skänkte gården till den allmännyttiga stiftelsen Gullnäsgården, som förvaltar gården. Sommarkurser hålls av den ideella föreningen Gullnäsgårdens vänner. De har samma målsättning som stiftelsen: att främja människans allsidiga utveckling både till ande, själ och kropp, genom bl.a. utbildning. Dottern Lisa Danåsen Wikström har fortsatt leda arbetet vidare och de senare åren tillsammans med dottern Anna Wikström. Hon startade ekoföreningen Gullnäs, med ekologisk inriktning och odling, i linje med helhetstänkandet på gården.

Kursgården har en trivsam och familjär atmosfär och rymmer ca. 25 övernattande personer. Den vackra kurssalen i trä (45 kvm) med öppen spis rymmer ca. 17 personer på övningsmadrasser eller 20-25 sittande vid bord eller meditations kuddar. Övningsmadrasser, filtar, meditationskuddar, whiteboard finns att tillgå.

Det finns olika boendemöjligheter i enkla men trivsamma stugor inom området eller i huvudbyggnaden. Vi har några mer nybyggda och moderna rum/hus med toalett och dusch inomhus. Under sommarkurserna serveras tre måltider/dag med välsmakande vegetarisk kost med mestadels ekologiska produkter, lagade med själ och hjärta. Vi vill gärna visa på en sund livsstil i ett helhetsperspektiv. Gården kan även hyras för egna kurser eller retreater med självhushåll, catering eller egen vegetarisk kock. 

Huvudbyggnaden med matsal och rum.

GHVDBYG0Kursutbudet är främst Aktiv avspänning, medveten andning och egenvård, yoga, mindfulness, meditation, hälsoinriktade kurser, qi gong samt retreater under vår och höst.  Veckokurser,  aktiv semester hålls sommartid, då man även har ledig tid för bad, cykling, paddling, ro eller bara ha det skönt. 

Stuga med självhushåll kan man hyra främst veckovis före eller efter kurstid, dvs oftast fullbokat i juli. Vid kursbyten finns det ofta enstaka nätter ledigt. Läs mer. Vi samarbetar med Strömstads turistinformation.

Vill du vara volontär och hjälpa till med olika sysslor på gården är du välkommen att höra av dig. T.ex. assistera i det vegetariska köket under kurstid eller allt-i-allo-arbete. Vi är så tacksamma för hjälpande händer!

Bad & utflykter:
Det är 5 minuters gångväg till havet vid solklipporna, inomskärs, där vi ibland har övningar eller 5 min längre ut i gattet där det är mer öppet vatten i en vacker skyddad vik vid en gräsäng, där man t.ex. kan paddla. Finns även bad på andra sidan där man kan bada eller se underbara solnedgångar. Fina klippor finns ca 10 min längre bort från sjöboden i riktning mot Tjärnöbron på vänster sida. Solnedgång kan man även se från någon av utsiktsbergen på vardera sida av gården.

Det är inte långt till riktigt fina bad och utflyktsmål, t.ex. 2 km till Tjärnö kyrka och badet ”Svallhagen”, mot Lindholmen badet vid Bofors camping. Det är 5 km till Saltö (naturreservat) med stranden på Saltö havsbad, andra mindre stränder och underbara klippor. Finns många stigar att vandra på. Allra längst ut på ön finns både strand och klippor med utsikt mot Kosteröarna och solnedgångar i havet mitt i Kosterhavets marina nationalpark. Foton. Cyklar finns på gården.

 

 

 

 


Tjärnö Marina Laboratorium,
, ligger längst ut på Tjärnö, som har en utställning och akvarium. De ordnar även föreläsningar och båtutflykter (förbokas) med undersökning av havets liv. Läs mer här.

Kosteröarna, nord- och syd Koster, i närheten (färja från Strömstad eller från Saltö) är bilfria, mycket natursköna och sevärda. På syd Koster, cykelkoster, finns vid Ekenäs utställningen Naturum för Kosterhavets marina nationalpark där de också kontinuerligt har filmvisning. Där finns även Kosters trädgårdar. Nord Koster, vandringskoster, har fina sandstränder, karaktäristisk natur och är utmärkt att vandra på.

Vandringar finns det utöver nämnda Saltö, Kosteröarna på N. Öddö där det finns en stor Bohuslind, naturreservatet Kockholmen på Rossö, en ö söder om oss, och några andra naturreservat som Nötholmen i Strömstad, Halle Vagnaren nära Svinesund, Dragonkullen, Färingestugan, Kobbungen. Även vid lagunens camping finns några vandringsleder. Bohusleden som passerar Bohusläns högsta berg Björnerödspiggen och bl.a. Kuststigen finns med.

Svinesund (med sin höga bro med fin utsikt) är gränsen till Norge och ligger några mil norr ut. Nära gränsen finns det stora köpcentret Nordy. Sevärt är även Halden och Fredrikstad med sin fästning där Karl XII dog. Går båtar från Strömstad dit. 

Historiska sevärdheter finns det gott om, som Blomsholm med imponerande gravhögar, skeppssättning och domarring  norr om Strömstad, ca. 15 km. I Tanumshede ca 30 km söder ut finns en gravsättning Greby gravfält, Vitlycke museum och de kända hällristningarna som är världskultur-arvs-märkta. Vi har även själva ett bronsåldersröse på markerna på berget på udden av Gullnäsholmen.

Kultur. Strömstad i sig är en charmig kuststad och har mycket att erbjuda som konst- och musikkultur. Besök det berömda Stadshuset och ta del av dess historia. Strömstads kyrka har varit känd för sitt rika musikutbud sommartid. Söder ut är bl.a. Grebbestad och Fjällbacka fina skärgårdsstäder att besöka.

Båtutflykter.  Under en sommar-veckokurs ordnar vi ofta med en härlig båtutflykt, ibland ut till den yttre skärgården, Ursholmen (Naturreservat och Sveriges västligaste fyrplats) sälsafari och/eller gå i land på en fin ö, ofta nord eller syd Koster. En oförglömlig dag!

Titta även i fotoalbumet Utflykter/ Aktiviteter

Mer information finns på webbplatserna för Strömstads kommun och Strömstads turistinformation

 

 

Du kan läsa mer skrivna artiklar om Gullnäsgården på följande länkar.
Artikel Strömstads Tidning 2003
Gullnäsgården 50 år!

stdlog

Upp