Gullnäsgården

- en ideellt driven kursgård vid havet

Gullnäsgården är en kursgård som ligger mycket naturskönt vid havet och lummig grönska på ön Tjärnö, en mil sydväst om Strömstad, i den sköna bohuslänska skärgården. Tjärnö har permanent landförbindelse. Tidigare bedrevs lantbruk på Gullnäs, men fiske var huvudnäringen. Alla byggnaderna har mer eller mindre byggts om för att bättre passa till kursverksamhet, som bedrivits sedan 1963. Gullnäsgården är en av pionjärerna i Sverige för avspänning och medveten andning.

Verksamheten startades av Carl-Axel Danåsen som senare skänkte den till den allmännyttiga stiftelsen Gullnäsgården, som förvaltar gården. Verksamheten sköts av den ideella föreningen Gullnäsgårdens vänner. De har samma målsättning som stiftelsen: att främja människans allsidiga utveckling både till ande, själ och kropp, genom bl.a. utbildning. Pressrelease: Gullnäsgården 50 år! 2013

Kursgården har en trivsam och familjär atmosfär och rymmer ca. 25 övernattande personer. Den vackra kurssalen i trä ( 45 kvm) med öppen spis rymmer ca. 17 personer på övningsmadrasser eller 20-25 sittande vid bord el upp till 50 vid biosittning. Övningsmadrasser, filtar, OH-projektor, whiteboard och projektor finns att tillgå.

Det finns olika boendemöjligheter i enkla men trivsamma stugor inom området eller i huvudbyggnaden. Under sommarkurserna serveras tre mål/dag med vällagad och fullvärdig vegetarisk kost med mycket ekologiska produkter. Vi vill gärna visa på en sund livsstil i ett helhetsperspektiv. Gården kan även hyras för egna kurser med självhushåll eller egen vegetarisk kock. 

GHVDBYG0
Huvudbyggnaden med matsal och rum.

Kursutbudet är främst Aktiv avspänning, medveten andning och egenvård, Yoga/Meditation, Qi Gong samt retreater.  Veckokurser -  aktiv semester hålls sommartid då man även har ledig tid för bad, cykling, paddling, ro eller bara ha det skönt.

På gården finns det ibland även möjlighet att få behandlingar som t.ex. massage.

Stuga med självhushåll kan man hyra främst veckovis före eller efter kurstid, dvs oftast fullbokat i juli. Vid kursbyten finns det ofta enstaka nätter ledigt. Läs mer. Vi samarbetar med Strömstads turistinformation.

Vill du ha praktik eller hjälpa till med olika sysslor på gården är du välkommen att höra av dig. T.ex. assistera i det vegetariska köket under kurstid eller allt-i-allo-arbete. Vi är så tacksamma för hjälpande händer!

Bad & utflykter:
Det är 5 minuters gångväg till närmsta badmöjlighet (inomskärs) vid klipporna, där vi även har övningar ibland, eller till sjöbodarna där man kan bada eller se underbara solnedgångar.

Det är inte långt till riktigt fina bad och utflyktsmål, t.ex. 2 km till Tjärnö kyrka och badet "Svallhagen", mot Lindholmen badet vid Bofors camping. Det är 5 km till Saltö (naturreservat) med Saltö havsbad och underbara bad allra längst ut på ön med utsikt mot Kosteröarna och solnedgångar i havet mitt i Kosterhavets marina nationalpark. Foton.

Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium numer Lovén center ligger längst ut på Tjärnö, som har en utställning och akvarium. De ordnar även föreläsningar och båtutflykter (förbokas) med undersökning av havets liv.

Kosteröarna, nord- och sydkoster, i närheten (färja från Strömstad eller från Saltö) är bilfria, mycket natursköna och sevärda. Vid Ekenäs finns Naturum för Kosterhavets marina nationalpark.

Svinesund (med sin höga bro med fin utsikt) är gränsen till Norge och ligger några mil norr ut. Sevärt är även Halden och Fredrikstad med sin fästning där Karl XII dog. Går båtar från Strömstad dit.

Historiska sevärdheter finns det gott om, som Blomsholm med imponerande gravhögar, skeppsättning och domarring  ca. 15 km norr om Strömstad. I Tanumshede ca 30 km söder ut finns en gravsättning och de kända hällristningarna som är världskultur-arvs-märkta.

Kultur. Strömstad i sig är en charmig kuststad och har mycket att erbjuda som konst- och musikkultur. Besök det berömda Stadshuset och ta del av dess historia. Strömstads kyrka är känd för sitt rika musikutbud sommartid.

Båtutflykter.  Under en sommar-veckokurs brukar vi  ordna med en härlig båtutflykt med en taxibåt ut till den yttre skärgården, Ursholmen (Naturreservat och Sveriges västligaste fyr) sälsafari och gå i land på en fin ö (ofta Koster eller Ramsö). Ibland en guidning på Kosters Trädgård. En oförglömlig dag!

näckrosor
Damm med röda näckrosor på Ramsö.

Se även i fotoalbummet Utflykter/ Aktiviteter

Mer information finns på webbplatserna för Strömstads kommun och Strömstads turistinformation. Nu finns en gratis app för att få veta vad som händer, hitta boende mm i Strömstad. 

stdlog

Upp